top of page

Proč "tanečnice" otevřela bar a co přesně vyjadřuje prostor Jekylla.

Spousta lidí se mě poslední rok a půl ptá, proč jsem vlastně otevřela bar. Nemalý počet těchto dotazů provází údiv, ne vždy v pozitivním slova smyslu. Jako by moji známí svým překvapeným dotazem říkali… „vždyť máš taneční studio. Jsi tanečnice. O gastronomii nic nevíš. Proč se do ní tedy pouštíš?“

Odpověď není vůbec jednoduchá. A pokud bych Vám ji měla říct celou, museli byste si na ni vyhradit několik dní času a také pravděpodobně domluvit sezení s mou psychoterapeutkou, aby Vám některé pasáže odborně vysvětlila. Tímto směrem se tedy neubírejme a vezměme to co možná nejjednodušeji.


Jekylla&Hyda jsem neotevřela já. Měla jsem „jen“ veliké štěstí, že se kolem mě shromáždil tým skvělých lidí, kteří byli schopni stvořit koncept, pro který jsme se všichni nadchli a který nám dával smysl. A protože moje role v celé této úžasné šarádě byla zařídit, aby se otevřelo (a dál jsem si tehdy naprosto naivně myslela, že už to půjde samo), jako první bych ráda popsala, s jakým záměrem a na základě jakých myšlenek vznikl náš interiér. Ten je totiž dle mého názoru velice důležitý a já z něj nejsem ani o trochu méně nadšená, než jsem byla na začátku. Přečtěte si tedy prosím slova našich úžasných interiérových designérů Magdalény Teleky (toho času Paráčkové) a Tomáše Kocourka:


„Byla to především složitost prostoru, která nám dala podnět ke vzniku konceptu – Jekyll a Hyde. Doktor Jekyll, vyvíjející různé lektvary, se snaží oddělit v duši dobro a zlo. My se nyní

pohybujeme v jeho laboratoři. Co když se ale experiment nezdaří a objeví se jeho stinná

stránka – Mr. Hyde?

Ona rozpolcenost byla námětem. Prostor původně ze tří stran obehnán sklem

a nepravidelný půdorys v nás vyvolávaly rozpolcené úvahy a myšlenky. Tyto zdánlivé nevýhody jsme uchopili a použili v náš prospěch spojením s konceptem i tématem. „Otevřeli“ jsme bar tak, jak se nám bude líbit, tedy do ulice. Složitost prostoru se nám propsala i do ostatních tvarů – baru, konstrukce za barem až do takového detailu jako je tapeta, která je také tvořena nepravidelnými tvary. Samotný barový pult doslova prorůstá do prostoru. Všichni návštěvníci mají blízký kontakt s barmanem a mohou obdivovat jeho umění, nejen co do chuti, ale i vizuálně při samotné tvorbě drinku. Celým prostorem prostupuje technicistní nádech laboratoře, vedení trubek, láhve, krystaly, přístroje, a také technicistní pojetí konstrukce za barem. Ta stejně jako barový pult roste do prostoru a podporuje celkovou nepravidelnost, tentokráte i ve hmotě.


Jekyllova povaha je stejně jako květiny zatím zavřena ve „sklenících“ za barem. Stíny, které

vrhají na skleněné vězení, ale již dávají vědět, že se již brzy vše zvrtne a ony budou moc dát

průchod své živelnosti.“


Tento nádherně umělecký popis bych na tomto místě doplnila několika myšlenkami mého do značné míry gastronomií nebo interiérovým designem nepolíbeného mozku.


Jasným cílem celého našeho snažení byly dvě jednoduché věci. Aby se u nás hosté cítili

příjemně, pohodlně, uvolněně a aby, pokud budou chtít, zažili nevšední zážitek. Míra

zážitkovosti a pohodlnosti se z našeho pohledu odvíjí hlavně od toho, na kterém místě v baru daný host zrovna sedí. Vybere-li si místo na baru, ocitne se v centru dění. Bude svědkem (a možná i součástí) Jekyllovy laboratoře a bude moci pozorovat vznik jeho lektvarů z několikacentimetrové vzdálenosti. Pokud zvolí místo u vysokého barového stolku v blízkosti baru, bude stále v kontaktu s onou laboratorní show, ale zároveň už bude mít prostor pro klidnější konverzaci. Může si tedy vybrat, jestli bude po očku sledovat, co se zrovna děje za barem, nebo se plně věnovat rozhovoru s blízkými. Touží-li po klidnějším večeru ve dvou nebo si chce popovídat v širším kruhu přátel, může zvolit stolky po okrajích baru nebo ještě o něco intimnější „boxíky“ s gauči. Zaručují potřebné pohodlí i soukromí, pokud po takovém touží. Zkráceně řečeno…Jekyll nabízí jak útočiště pro poklidný večer ve dvou, tak i divočejší párty ve větší skupince.

Nelze znovu nezopakovat – pohodlí, atmosféra a zážitek. To jsou naše hlavní cíle. Jestli se nám je daří nebo nedaří naplňovat, je už otázka na naše zákazníky. Ale nic nám nedělá větší radost, než když je jejich odpověď na tuto otázku kladná.


Na závěr můžeme ještě slíbit, že i Jekyllovo svobodnější, vášnivější a divočejší alter ego – pan Hyde – dostane již brzy v našem podniku také prostor. Více ale zatím neprozrazujme, ať se máte na co těšit.



Autor - Martina Konečná

Majitelka baru Jekyll&Hyde

439 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page